Elokuva: Zodiac

zodiac_coverKatsoin eilen David Fincherin ohjaaman elokuvan Zodiac (2007), ja elokuva jäi kyllä pyörimään mieleen. Elokuva kertoo siis tositapahtumiin perustuvaa tarinaa yrityksistä ratkaista 60/70-luvun sarjamurhaajan (Zodiac) mysteeriä.

Epäilemättä tositapahtumiin perustuminen on antanut ohjaajalle normaalia vapaammat kädet rikkoa Hollywood-kaavaa, ja juuri se tekee elokuvasta niin tuoreen. Kun on nähnyt tarpeeksi monesti saman tarinan kerrottuna eri painotuksilla, vapautuminen siitä tuntuu hyvin raikkaalta.

Paljonko elokuvan viehätyksestä perustuu faktaan että Zodiac oli oikea sarjamurhaaja, ja ettei vieläkään tiedetä varmuudella kuka hän oli? Ehkä elokuvan hahmoista kehittää alitajuisestikin monisyisempiä kuin pelkkä kamera antaa ymmärtää, kun kaikkea tapahtunutta heijastelee nimenomaan niihin oikeisiin tapahtumiin jotka ovat tapahtuneet. Vaikka näin olisikin, eivät hahmot ole välttämättä edes elokuvan suurin meriitti, vaan tapa jolla tarinaa kerrotaan. Sen sijaan että elokuva rakentaisi muutamaa suurta käännekohtaa elokuvaan, tapahtuu siinä tarinan kannalta enemmän pieniä käänteitä, jotka kuitenkin ovat tarinan henkilöille itselleen luonnollisesti suuria. Keskiössä ei ole mikään suuri päähenkilön kasvutarina, tai ylipäätään tarina jonka voi tiivistää kätevästi yhteen lauseeseen katsojasta riippumatta.

Elokuva ei pitänyt katsojaa tyhmänä, mutta ei myöskään yliyrittänyt olla älykkäiden itsetuntoa masturboiva superkonstikas palapeli, jollainen mielikuva on jäänyt joistain vastaavista elokuvista, jotka yrittävät olla monimutkaisia vain monimutkaisuuden tähden.

Pidin suuresti elokuvasta. Se ei antanut suoria vastauksia, vaan jätti meidät samanlaiseen epäilyyn ja hämmennykseen jollaisessa uhrien läheiset ovat joutuneet elämään aina murhista lähtien. Uskon että tämän tyyliset elokuvat jotka eivät laita järjestystä, logiikkaa ja oikeudenmukaisuutta sinne missä sitä ei aina ole, vahvistavat omia havaintojani maailmasta. Ja kuten muutkin ihmiset, saan tyydytyksen tunnetta kun saan vahvistusta omaan maailmankuvaani.

1 kommentti artikkeliin “Elokuva: Zodiac”

  1. Katsoin tänään myös elokuvan Gone Baby Gone:
    http://www.imdb.com/title/tt0452623/

    Oli myös ihan ok elokuva, vaikkakin tehoa söi se että olen katsonut tuon joskus muinoin joten minulla oli hämärä muistikuva tärkeimmistä juonenkäänteistä. Elokuvaa katsoessa sitä kuitenkin alitajuntaisesti vertasi Zodiaciin. Elokuvan lopuksi kaikki oli revitty auki, eikä jäljelle oikein jäänyt mitään, paitsi pientä pohdintaa päähenkilön lopullisesta valinnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *