Aikaa kestävistä TV-sarjoista

Mikä tekee TV-sarjasta klassikon? Olen katsonut useaan kertaan ainakin seuraavia televisiosarjoja: The Office (US), How I Met Your Mother (myöhemmin HIMYM) ja Frendit. Luulen että näiden viehätys perustuu paitsi hyvin toteutettuun huumoriin, niin enemmän jopa katsojan omiin toiveisiin omalta elämältään.

HIMYMIssä sekä Frendeissä on erittäin tiivis iso joukko ystäviä, jotka ovat erittäin läheisiä toisilleen, ja joiden elämä pyörii enemmän tai vähemmän tämän ystäväjoukon kanssa oleiluun. Vastaavan toteuttaminen omassa elämässä on erittäin vaikeaa, sillä on hyvin vaikeaa toteuttaa seuraava:

  • Käydä päivätöissä 8h päivässä
  • Hoitaa arkirutiinit: Tehdä ruoka, syödä, pyykätä, tiskata, harrastaa (esim. kuntoilla), hoitaa muut juoksevat asiat
  • Löytää aikaa mahdolliselle parisuhteelle
  • Hengailla ystävien seurassa lähellekään samassa mittakaavassa mitä Frendeissä ja HIMYMissä

Ylipäätään näissä sarjoissa ystäväpiiri on oikeastaan enemmän kuin ystäväpiiri, se on lähempänä perhettä jotka he ovat itse valinneet. He asuvat yhdessä, tekevät käytännössä kaikkia asioita yhdessä, tietävät toistensa asiat läpikotaisin ja ovat aina toistensa tukena. Luulen että moni kaipaa tälläisiä läheisiä ihmissuhteita elämäänsä, kun nopea kaupungistuminen on repinyt perinteisiä perheyhteisöjä sekä vanhoja kaverisuhteita erilleen. Ja juuri tämän tarpeen hively näiden sarjojen viehätys perustuu.

HIMYMissä roolihahmoilla on käsittämättömän paljon aikaa hengailla keskenään MacLarens-baarissa, ottaen huomioon että kaikki käyvät myös päivätöissä
Frendeissä keskeinen paikka hengailla taas on Central Perk -kahvila

The Officessa on hieman erilainen lähtökohta, sillä se kuvaa nimensämukaisesti erään työpaikan arkea. Mutta vaikka siinä ystäväsuhteet eivät ole yhtä intensiivisellä tavalla läheisiä, tässä sarjassa kuitenkin on samanlaista hyväksyntää toimiston pomon toimesta (Michael Scott). Michael on dorka ja lapsellinen, mutta uskon että hänen vilpitön välittäminen toimiston työntekijöistä (pl. Toby) on yksi sarjan kantavista voimista, joka tekee Officen myös osaltaan tietynlaiseksi kuvaukseksi läheisestä ”perheestä” joka vilpittömästi välittää toisistaan. Lisäksi Officella on toinenkin valttikortti, nimittäin sen kuvaama malli stressittömästä työpaikasta.

Officessa työntekijöillä ei ole tulospaineita, ja aikaa riittää kaikenlaiseen typerään. Kukaan ei hikoile deadlinen painaessa niskaan, ja työpaikalla riittää hyvin aikaa keppostella, juoruta, kisailla ja ties mitä. Ja kaikkea voi tehdä avoimesti, sillä pomo enemmänkin rohkaisee ottamaan rennosti kuin rankaisisi siitä. Luulen että useille haaveilu tuollaisesta työtahdista on pieni loma omaan työhön nähden, siinä missä oma työ voi olla jatkuvaa stressiä ja riittämättömyyden tunnetta, sellaisesta ei ole Officessa tietoakaan.

The Officessa juhlittiin toimisto-olympialaisten voittajia, mutta useimpien katsojien työpäiviin vastaavanlaiset leikinomaiset kisailut eivät kuulu

Joten tässä muistutuksena itselleni, jos joskus toteutan televisiosarjan, tee siitä sellainen, missä päähenkilöillä on elämässään jotain sellaista mitä moni tässä ajassa kaipaa. On se sitten iso ja tiivis ystäväperhe, stressivapaa työpaikka, ehdotonta hyväksyntää ja rakkautta perheeltä, seikkailua, ihan mitä vain. Mutta menestyäkseen sen täytyy antaa katsojille jotain sellaista mitä heidän elämästään puuttuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *