Siirry suoraan sisältöön

RKP ja Kokoomus vastustivat talousrikollisuuden vastaisia toimia 2011 hallitusneuvotteluissa

Tommi Uschanovin mainiossa kirjoituksessa Minä ja Juhana Vartiainen oli mielenkiintoiseen kohta:

Suomessa vuoden 2011 hallitusneuvottelut olivat muutenkin tuskallisen pitkät, mutta eräs niitä vaikeuttanut tekijä oli, että porvaripuolueet suhtautuivat niin vihamielisesti talousrikollisuuden ehkäisyyn. Neuvotteluista vuoti julki harmaan talouden työryhmän pohjapaperi, jonka mukaan sekä kokoomus että RKP vaativat suuren määrän poistoja talousrikollisuuden torjuntatoimiin, joita muut neljä hallituspuoluetta ehdottivat yksissä tuumin.

Lähde: Minä ja Juhana Vartiainen (Tommi Uschanov)

Tosiaankin, Voima oli saanut käsiinsä kyseisen vuoden 2011 hallitusneuvotteluiden muistion josta jokainen voi itse arvioida missä määrin puolueiden sanat ja teot kohtaavat, kun ne puhuvat olevansa harmaata taloutta vastaan. Nostan tähän itselleni mielenkiintoisimmat kohdat:

Talousrikollisuudesta saatavan rikoshyödyn vähentäminen

Selvitetään rikoshyödyn perinnässä sovellettavaa käännettyä todistustaakkaa.
RKP: Poistetaan

Tarkistetaan rangaistusasteikkoja tekojen törkeyden mukaan.
RKP: Poistetaan

Tietojen saannin vahvistaminen

Viranomaisten väliset tiedonvaihdot esteet puretaan [ja viranomaisrekisterit saatetaan kaikkien harmaan talouden torjuntaviranomaisten käyttöön].
RKP: Poistetaan

Vahvistetaan työsuojeluviranomaisten oikeutta tarkastaa se, että palkkaus on työpaikkaa koskevan työehtosopimuksen mukainen.
KOK: Poistetaan

Sijoitusten läpinäkyvyysSuomalaispankkeja, jotka hallinnoivat hallintorekisteröityjä tilejä, velvoitetaan selvittämään sijoittajien todellinen henkilöllisyys.
KOK: Poistetaan
RKP: Poistetaan

Lähde: Harmaan talouden alatyöryhmän muistio 25.05.2011

Näiden tietojen perusteella tosiaan RKP vastustaa talousrikollisuuden rangaistuksien tarkastamista, jotka nykyisellään Tommi Uschanovin mukaan ovat Suomessa merkittävästi Ruotsin höllempiä:

Ruotsin erilaisesta suhtautumisesta verotukseen ja sen rooliin hyvinvointivaltion ylläpitäjänä kertoo myös eräs hätkähdyttävä tilastotieto. Helsingin Sanomat uutisoi vuonna 2008, että Ruotsissa 81-92 prosenttia törkeistä veropetoksista annetuista tuomioista oli muutamana edellisvuonna ollut ehdottomia vankeusrangaistuksia. Suomessa luku jäi samaan aikaan alle kymmenen prosentin.

Lähde: Minä ja Juhana Vartiainen (Tommi Uschanov)

Nähtävästi tähän ainakaan ei ole tulossa muutosta jos se vain on RKP:stä kiinni.

Mielenkiintoista oli myös että RKP vastusti viranomaisten välisen tietojenvaihdon parantamista eli kohtaa ”Viranomaisten väliset tiedonvaihdot esteet puretaan [ja viranomaisrekisterit saatetaan kaikkien harmaan talouden torjuntaviranomaisten käyttöön].”, itselläni ei ainakaan mielikuvitus riitä keksimään mitään päivänvaloa kestäviä perusteluja miksi kukaan vastustaisi viranomaisten välisen tiedonvaihdon sujuvuutta.

Myös Kokoomuksen vaatimus poistaa kohta ”Vahvistetaan työsuojeluviranomaisten oikeutta tarkastaa se, että palkkaus on työpaikkaa koskevan työehtosopimuksen mukainen.” on mielenkiintoinen niiden suomalaisten yritysten näkökulmasta jotka eivät tuo halpatyövoimaa ulkomailta ja maksa heille palkkaa alle työehtosopimuksissa sovitun minimin. Ne yritykset joilla on puhtaat jauhot pussissa kaatukoot kilpailussa?

Valitettavasti näihin kysymyksiin emme taida koskaan saada vastauksia, sillä kumpikaan RKP tai Kokoomus eivät halunneet kommentoida tai tarkentaa näkökulmiaan kyseisiin asioihin Voiman haastattelussa. Johtopäätökset pitää siis vetää tietojen perusteella mitä meillä asiasta on.

Tämän muistion perusteella RKP ja Kokoomus siis ajavat politiikkaa, missä viranomaisia koitetaan tehdä hampaattomiksi harmaan talouden (eli siis talousrikollisuuden) torjuntaan. Tästä pitäisi jokaisen rehellisesti veronsa ja velvollisuutensa hoitavien kansalaisten olla huolissaan, niin työttömien, palkansaajien kuin yrittäjienkin.

Suosittelen lukemaan Voiman kirjoituksen muistiosta jossa muistion sisältöä ja sen tarkoituksia analysoidaan tarkemmin: Voima – Muistio: Kokoomus ja RKP jarruttavat harmaan talouden torjuntaa

ps. Muistio tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen siihen mikä on todellisuutta sielä hallituspöydissä neuvotellessa, sillä yleensä me kansalaiset näemme vain pelkästään sen PR-version puolueista ja sen edustajista. Toki muistion vuotaminenkin on mediapeliä, mutta toivoisin melkein että tälläinen avoimuus ei olisi vain vuotojen varassa vaan ihan lähtökohta kaikelle yhteiselle päätöksenteolle. Muuten ihmisillä ei ole mitään tapaa selvittää missä määrin puolueiden PR-puheet ja oikeasti ajamat politiikat kohtaavat.

pss. Hyvä uutinen on kuitenkin että sekä RKP että Kokoomus muistion vuodon jälkeisen kohun jälkeen vetäytyivät isoimmista poistovaatimuksistaan. Jäljelle jää kuitenkin se kysymys minkälaista politiikka ko. puolueet ovat ajamassa kaikissa niissä neuvotteluissa ja pöydissä missä muistioita ei vuodeta ja mediakohuja pääse nousemaan?

Jos tämä aihepiiri kiinnosti, niin kannattaa myös lukea kirjoitukseni talousoikeisto ja talousrikollisuus.

Piditkö kirjoituksesta?

Oliko kirjoitus hyvin tehty, ja oliko aihe mielestäsi mielenkiintoinen?

  

Tilaa ilmoitus uusista kirjoituksistani

Jos pidit kirjoituksesta, niin voit tilata alta ilmoituksen sähköpostiisi kun blogiini tulee uusi kirjoitus. Tietoa ei käytetä mihinkään muuhun, ja voit perua tilauksen koska tahansa.

Loading
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Related Posts

Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

90-luvusta lähtien yhteiskunnallista keskustelua on voittopuolisesti dominoinut yksi asia: Mitkä ovat muutoksen/hankkeen/lakimuutoksen taloudelliset vaikutukset. Vaikkapa kaivoshankkeissa työllisyysvaikutukset, ja siis niiden tulot ihmisille ja alueelle, ovat keskiössä, sekä tietenkin tulot valtiolle.… Lue lisää »Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

Maailman tila isossa kuvassa

”Kriisi perustuukin juuri siihen, että vanha on kuolemassa, mutta uusi ei voi syntyä: tänä välikautena syntyy mitä vaihtelevimpia sairaalloisia ilmiöitä” Filosofi Antonio Gramsci, 1930 Lainauksen ranskalainen käännös ”nyt on hirviöiden… Lue lisää »Maailman tila isossa kuvassa

Suomen talouden iso ongelma on ikärakenne

Suomen julkisen talouden ongelmien juurisyy on erittäin huono huoltosuhde. Lähes kaikki päivänpoliittiset taloudesta esitetyt ongelmat juontuvat tästä.

Kokoomuksen vaalistrategia on velkapopulismi

Suomi-Twitter täyttyy tällä hetkellä velkapopulismista. Sen keskeinen sanoma että nykyinen Marinin hallitus on ottanut vastuuttomasti velkaa, ja vastaus on talousoikeistopuolueet (lähinnä Kokoomus). Kokoomus esitti tällä viikolla A-studiossa että julkisissa menoissa… Lue lisää »Kokoomuksen vaalistrategia on velkapopulismi

4 kommenttia artikkeliin “RKP ja Kokoomus vastustivat talousrikollisuuden vastaisia toimia 2011 hallitusneuvotteluissa”

  1. Käännetty todistustaakka olisi sivistysvaltiossa oikeuskäytännön vastainen. Muut kohdat ovat 100% asiallisia ja panevat miettimään mitä Suomen molemmat oikeistopuolueet oikein ajavat takaa.

    1. Itselle on vähän tuntematon miten tuo toimisi, kuulostaa kyllä oudolta. Ikävä kyllä näitä käänteisiä todistustaakkoja on jo käytännössä nähty ainakin piratismioikeudenkäynneissä jotka on käsitelty markkinaoikeudessa. Mutta olen samaa mieltä, käänteinen todistustaakka ei kyllä ole toivottava kehityssuunta.

      1. Jos se yleistyy lainsäädännössä käänteinen todistustaakka on suora tie totalitarismiin. Sanoisin että se on pahempaa kuin ei-toivottava kehityssuunta.

  2. Paluuviite: Talousoikeisto ja talousrikollisuus – Jarkon oma blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *