Siirry suoraan sisältöön

Meneillään on epäreilu siirtymä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nopeutti rajusti siirtymistä pois fossiilienergiasta. Seurauksena meillä on nyt korkea inflaatio, ja erityisesti sähkön hinta on noussut rajusti. Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat jo pitkään puhuneet, että siirtymää pois fossiilisista ei pidä maksattaa heikommassa asemassa olevilla. On puhuttu reilusta muutoksesta (Vihreät) ja reilusta siirtymästä (Vasemmistoliitto).

Kuitenkin mitä nyt tapahtuu, on juuri se mitä ei pitänyt tapahtua. Siirtymän kovinta hintaa maksavat ne, jotka ovat vaikeimmassa taloudellisessa asemassa jo muutenkin. Inflaatio on osunut pahiten juuri perustarpeisiin, ruoka on kallistunut rajusti, sähkö rajummin. Keskiluokan huvit, kuten ulkomaanlennot, uudet telkkarit tai muut ulkomailta tuotava kulutuskrääsä on edelleen yhtä halpaa, tai ehkä jopa halvempaakin, mitä ennen.

Hallituksen ratkaisu tukea sähkön hinnasta kärsiviä oli tuoda talveksi erillinen verovähennysoikeus, tai pienituloisille suunnattu sähkötuki jos tuloja ei ole tarpeeksi verovähennyksen hyödyntämiseen. Verovähennyksen omavastuu asettuu 500€/kk tasolle ja sähkötuessa 400€/kk tasolle, eli sähköön vain yli 400€ kuukaudessa käyttävät hyötyvät tuista.

Nyt annetaan lisätukia isosti keskituloisille omakotitaloasujille, mutta ei vähävaraisille joilla kulutus on vähäisempää. Ymmärrän että muutos on ollut niin äkillinen ja raju, että sähkölämmittäjät ovat nyt joutuneet kohtuuttomaan tilanteeseen, ja että heidänkin tukeminen on juuri nyt tarpeen. Mutta nyt on unohdettu tyystin että vähävaraisille isku on mahdollisesti ollut vielä suurempi. Menot eivät ole kasvaneet välttämättä yhtä paljon euromääräisesti kuin keskituloisilla sähköllä lämpenevässä omakotitalossa asuvilla, mutta suhteessa tuloihinsa vähävaraiset ovat todella tiukassa puristuksessa kasvavien kustannuksien kanssa.

Nyt siis tuetaan paljon sähköä kuluttavia, mutta ei niitä vähävaraisia joiden talouden ajaa katastrofiin jo muutaman kympin isompi sähkönlasku, muutamasta satasesta puhumattakaan!

Lisäksi tuki ei ota lainkaan huomioon, että tämänmuotoinen verovähennystuki kohdistuu myös heihin, joilla on edelleen voimassa vanha edullinen sähkösopimus. Heidän tukeminen verovähennyksin on absurdia sillä heidän kulunsa eivät ole toistaiseksi kasvaneet lainkaan.

Paljon parempi ratkaisu olisi ns. Norjan malli, missä valtio tukee sähkön kuluttajia, mutta vain tiettyyn ylärajaan saakka. Täten tuetaan vain käyttöä joka kattaa perustarpeiden tyydyttämisen, mutta tuki ei valu hyväosaisille sillä he eivät lähtökohtaisesti tukea tarvitse, ja heillä on parhaat mahdollisuudet ja Norjan mallissa myös kannustimet pienentää kulutustaan.

Ruuan hinnan nousu osuu pahiten vähävaraisille

Ruuan hinta on noussut vuoden takaisesta yli 10%, ja kuluttajat ovat muuttaneet kulutustottumuksiaan suosimaan halvempia merkkejä. On kuitenkin yksi ryhmä joka näin ei voi tehdä, he jotka ovat jo muutenkin ostaneet niitä halvimpia tuotteita.

Vähävaraisilla perustarpeiden tyydyttäminen vie karhunosan tuloista: Asuminen ja ruoka. Täten näiden hintojen nousu leikkaa rajusti vähävaraisten ostovoimaa. Tulojen noustessa, asumiseen ja ruokaan kuluu suhteellisesti yhä pienenevä osa tuloista. Tuen tarve on tässä hetkessä akuutein siis nimenomaan vähävaraisilla.

Jälleen, vähävaraisten talous on ollut jo valmiiksi niin tiukoilla, että muutamien kymppien menot voivat pistää talouden mahdottomaan tilanteeseen. Puhumattakaan että sähkölasku nousee satoja prosentteja, ja ruokalaskukin yli kymmenen prosenttia… Nämä ihmiset tarvitsevat nyt lisätukea kaikkein kipeiten, ja nyt heidät on kriisiaikana unohdettu kaikista pahiten!

Kylmää kyytiä on näköpiirissä myös jatkossa kun Kokoomus on tehnyt sosiaaliturvasta leikkaamisen käytännössä vaalilupauksensa. Hallitustaipaleen viimeiset hetket ovatkin nyt kriittisiä sen suhteen, jatketaanko tasaisesti epäreilun siirtymän tiellä, vai saadaanko Vihreiden sosiaalipolitiikan ytimessä olevaa reilua muutosta aikaan yhtään.

Jotain tarvisi tehdä, sillä nyt laskua ollaan maksattamassa heikoimassa asemassa olevilla.

ps. Tiedän että vähävaraisilla on aina viimekädessä mahdollisuus hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea kasvaneisiin kustannuksiin. Kuitenkin, mitä useampi joutuu sen piiriin, sitä huonompi se on hakijalle ja yhteiskunnalle. Toimeentulotuki on köyhyysloukku, sillä lisätulojen hankkiminen leikkaa toimeentulotukea 100%:sti, ja se poistaa kaikki mahdollisuudet hankkia säästöjä jos sellainen tilaisuus tulee. Mitä harvempi joutuu toimeentulotukeen turvautumaan, sitä parempi lopputulos kaikkien kannalta.

Piditkö kirjoituksesta?

Oliko kirjoitus hyvin tehty, ja oliko aihe mielestäsi mielenkiintoinen?

  

Tilaa ilmoitus uusista kirjoituksistani

Jos pidit kirjoituksesta, niin voit tilata alta ilmoituksen sähköpostiisi kun blogiini tulee uusi kirjoitus. Tietoa ei käytetä mihinkään muuhun, ja voit perua tilauksen koska tahansa.

Loading
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Related Posts

Maailman tila isossa kuvassa

”Kriisi perustuukin juuri siihen, että vanha on kuolemassa, mutta uusi ei voi syntyä: tänä välikautena syntyy mitä vaihtelevimpia sairaalloisia ilmiöitä” Filosofi Antonio Gramsci, 1930 Lainauksen ranskalainen käännös ”nyt on hirviöiden… Lue lisää »Maailman tila isossa kuvassa

Miksi konservatismi ja autoritarismi yleistyy

Tällä hetkellä moni tuskailee sitä, miten ensin Kokoomus ja nyt RKP on ns. pettämässä liberaaliäänestäjänsä heidän rakentaessa hallitusta Perussuomalaisten kanssa ja heidän vaatimuksiinsa myöntyen. Tälle on kuitenkin ihan loogisia syitä.… Lue lisää »Miksi konservatismi ja autoritarismi yleistyy

Suomen talouden iso ongelma on ikärakenne

Suomen julkisen talouden ongelmien juurisyy on erittäin huono huoltosuhde. Lähes kaikki päivänpoliittiset taloudesta esitetyt ongelmat juontuvat tästä.

Onko eriarvoisuus kasvanut 2000-luvulla?

Luen Osmo Soininvaaran kirjaa ”2020-luvun yhteiskuntapolitiikka”. Huomaan että olen Soininvaaran kanssa yhä useammista asioista eri mieltä. Yksi isoin minulle vastakarvaan hankaava asia hänen tilannekäsityksessään on näkemys tuloeroista ja eriarvoisuudesta. Kirjassaan… Lue lisää »Onko eriarvoisuus kasvanut 2000-luvulla?

1 kommentti artikkeliin “Meneillään on epäreilu siirtymä”

  1. Muokkasin juttua hieman. Teroitin että kyllä keksituloisiakin tässä tilanteessa kannattaa tukea, eritoten kun voittoja aletaan kerätä sähköntuottajilta windfall-verolla. Lisäksi otin viittauksen pois yksityisomisteisten uima-altaiden tukemisesta, sillä onneksi sentään verovähennysoikeudessa on katto 1500€/kk, eikä sillä nykysähkön hinnalla ihan uima-altaita lämmitetä asunnon lisäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *