Siirry suoraan sisältöön

Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

90-luvusta lähtien yhteiskunnallista keskustelua on voittopuolisesti dominoinut yksi asia: Mitkä ovat muutoksen/hankkeen/lakimuutoksen taloudelliset vaikutukset. Vaikkapa kaivoshankkeissa työllisyysvaikutukset, ja siis niiden tulot ihmisille ja alueelle, ovat keskiössä, sekä tietenkin tulot valtiolle.

Aina vain vähemmän päätöksissä huomioidaan asioiden muita näkökulmia. Asia on erityisen vakava sellaisissa kohteissa kuten terveydenhuolto, koulutus ja varhaiskasvatus. Lisäksi isona kärsijänä on luonto, sillä sen tuhoamisesta ei joudu erikseen maksamaan. Näiden asioiden muut vaikutukset esim. ihmisten hyvinvointiin tai eriarvoistumisen lisääntymiseen käsitellään lehtien mielipideosastoilla, mutta niissä pöydissä missä päätökset tehdään asiaa käsitellään lähes pelkästään talouden näkökulmasta.

Ja sekin on hyvin lyhytjänteisen talousajattelun puitteissa, puhutaan vuosista, ei koskaan vuosikymmenistä.

Ehkä yksi huipentuma systeemiajattelun täydellisestä korvaamisesta talousajattelulla oli valtionvarainministeri Sauli Niinistön ehdotus muuttaa kirjastot maksullisiksi. Hanke ei onneksi saanut sen enempää kannatusta, ehkä osittain sen aikaisen valtiontalouden hyvän kunnon vuoksi. Toivottavasti kukaan ei keksi samaa ehdottaa vaikkapa nykyhallituksessa…

Nykyisessä ilmapiirissä tuntuu mahdottomalta ajatukselta, että jos kirjastojen konsepti keksittäisiin tänään että sillä olisi mitään mahdollisuuksia tulla toteutetuksi.

Talousajattelu voisi olla jokseenkin pätevä tapa korvata systeemiajattelua, jos:

  • Meillä olisi reilusti enemmän haittaveroja, jolloin talous kuvaisi paremmin hyvinvointia sillä myös aiheutetuista haitoista joutuisi maksamaan
  • Jos talousajattelussa ajateltaisiin asioita vähintään vuosikymmenien perspektiivistä

Siihen asti pyydän kaikilta viisautta katsoa talouslukuja syvemmälle ja pidemmälle. Koulutuksesta leikkaaminen ja eriarvoisuuden lisääminen ovat molemmat malliesimerkkejä pakkasella housuihin virtsaamisesta. Se lämmittää vain hetken.

Lue myös: J. M. Korhonen – Talouden rautahäkki kasvattaa fasismia

Piditkö kirjoituksesta?

Oliko kirjoitus hyvin tehty, ja oliko aihe mielestäsi mielenkiintoinen?

  

Tilaa ilmoitus uusista kirjoituksistani

Jos pidit kirjoituksesta, niin voit tilata alta ilmoituksen sähköpostiisi kun blogiini tulee uusi kirjoitus. Tietoa ei käytetä mihinkään muuhun, ja voit perua tilauksen koska tahansa.

Loading
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Related Posts

Maailman tila isossa kuvassa

”Kriisi perustuukin juuri siihen, että vanha on kuolemassa, mutta uusi ei voi syntyä: tänä välikautena syntyy mitä vaihtelevimpia sairaalloisia ilmiöitä” Filosofi Antonio Gramsci, 1930 Lainauksen ranskalainen käännös ”nyt on hirviöiden… Lue lisää »Maailman tila isossa kuvassa

Öljystä, ja tulevaisuudesta

Ilmastonmuutos on tällä hetkellä kaikkien huulilla, mutta en haluan paneutua tässä kirjoituksessa juurikaan kyseiseen aiheeseen. Teen tässä kirjoituksessa pienen ajatusleikin, entä jos ilmastonmuutos ei olisikaan totta? Entä jos fossiilisten polttoaineiden… Lue lisää »Öljystä, ja tulevaisuudesta

Haittaverot ovat hyvä asia

Haittavero eli Pigoun vero kehittäjänsä Arthur Pigoun mukaan on markkinatoiminnan aiheuttaman ulkoishaitan vähentämiseksi asetettu vero. Ulkoishaitat kohdistuvat usein ympäristöön tai terveyteen. Haittavero voidaan esimerkiksi asettaa saastuttavalle tuotannolle, jotta tuottajalla olisi… Lue lisää »Haittaverot ovat hyvä asia

Taloutemme kirjanpito on pielessä

Yksi tapa hahmottaa yhteiskuntaa on ajatella sitä valtavana informaationkäsittelykoneena. Se päättää esimerkiksi suoraan tai välillisesti miten ja paljonko resursseja käytetään, mitä resursseista tuotetaan ja kenelle lopputuotteet päätyvät. Nobel-palkittu taloustieteilijä Hayek… Lue lisää »Taloutemme kirjanpito on pielessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *