Elokuva: Zodiac

zodiac_coverKatsoin eilen David Fincherin ohjaaman elokuvan Zodiac (2007), ja elokuva jäi kyllä pyörimään mieleen. Elokuva kertoo siis tositapahtumiin perustuvaa tarinaa yrityksistä ratkaista 60/70-luvun sarjamurhaajan (Zodiac) mysteeriä.

Epäilemättä tositapahtumiin perustuminen on antanut ohjaajalle normaalia vapaammat kädet rikkoa Hollywood-kaavaa, ja juuri se tekee elokuvasta niin tuoreen. Kun on nähnyt tarpeeksi monesti saman tarinan kerrottuna eri painotuksilla, vapautuminen siitä tuntuu hyvin raikkaalta.

Paljonko elokuvan viehätyksestä perustuu faktaan että Zodiac oli oikea sarjamurhaaja, ja ettei vieläkään tiedetä varmuudella kuka hän oli? Ehkä elokuvan hahmoista kehittää alitajuisestikin monisyisempiä kuin pelkkä kamera antaa ymmärtää, kun kaikkea tapahtunutta heijastelee nimenomaan niihin oikeisiin tapahtumiin jotka ovat tapahtuneet. Vaikka näin olisikin, eivät hahmot ole välttämättä edes elokuvan suurin meriitti, vaan tapa jolla tarinaa kerrotaan. Sen sijaan että elokuva rakentaisi muutamaa suurta käännekohtaa elokuvaan, tapahtuu siinä tarinan kannalta enemmän pieniä käänteitä, jotka kuitenkin ovat tarinan henkilöille itselleen luonnollisesti suuria. Keskiössä ei ole mikään suuri päähenkilön kasvutarina, tai ylipäätään tarina jonka voi tiivistää kätevästi yhteen lauseeseen katsojasta riippumatta.

Elokuva ei pitänyt katsojaa tyhmänä, mutta ei myöskään yliyrittänyt olla älykkäiden itsetuntoa masturboiva superkonstikas palapeli, jollainen mielikuva on jäänyt joistain vastaavista elokuvista, jotka yrittävät olla monimutkaisia vain monimutkaisuuden tähden.

Pidin suuresti elokuvasta. Se ei antanut suoria vastauksia, vaan jätti meidät samanlaiseen epäilyyn ja hämmennykseen jollaisessa uhrien läheiset ovat joutuneet elämään aina murhista lähtien. Uskon että tämän tyyliset elokuvat jotka eivät laita järjestystä, logiikkaa ja oikeudenmukaisuutta sinne missä sitä ei aina ole, vahvistavat omia havaintojani maailmasta. Ja kuten muutkin ihmiset, saan tyydytyksen tunnetta kun saan vahvistusta omaan maailmankuvaani.

Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Piditkö kirjoituksesta?

  

Lue myös nämä kirjoitukseni:

Elokuva: Adaptation

Wow! Harvoin enää elokuva pääsee oikeasti yllättämään, mutta Nicholas Cagen tähdittämä Adaptation siinä kyllä onnistui. Elokuva on älykäs, hauska, oivaltava ja dialogi toimii erinomaisesti. Vielä vuorokausi katsomisen jälkeenkin elokuva kummittelee… Lue lisää »Elokuva: Adaptation

Elokuva: The Man from the Future (O Homem do Futuro)

Netflixistä löytyi otsikon mukainen brasilialainen elokuva. Ei mikään ikimuistoinen, mutta hyvää kertakäyttöviihdettä. Juoni toimi yllättävän hyvin. Kevyt ja lämminhenkinen, juonessa tapahtuu tarpeeksi ettei käy tylsäksi. Voin suositella. IMDB:The Man from… Lue lisää »Elokuva: The Man from the Future (O Homem do Futuro)

Aikaa kestävistä TV-sarjoista

Mikä tekee TV-sarjasta klassikon? Olen katsonut useaan kertaan ainakin seuraavia televisiosarjoja: The Office (US), How I Met Your Mother (myöhemmin HIMYM) ja Frendit. Luulen että näiden viehätys perustuu paitsi hyvin… Lue lisää »Aikaa kestävistä TV-sarjoista

VR: ”Parempi olla vihattu kuin vailla suhdetta asiakkaaseen”

VR:n tavassa toimia alkaa vihdoin olemaan jotain logiikkaa: Maisa Romanainen johtaa VR:n haukutuimpia palveluita: ”Parempi olla vihattu kuin vailla suhdetta asiakkaaseen” Se että on halvempaa matkustaa yksin omalla autolla kuin… Lue lisää »VR: ”Parempi olla vihattu kuin vailla suhdetta asiakkaaseen”

1 kommentti artikkeliin “Elokuva: Zodiac”

  1. Katsoin tänään myös elokuvan Gone Baby Gone:
    http://www.imdb.com/title/tt0452623/

    Oli myös ihan ok elokuva, vaikkakin tehoa söi se että olen katsonut tuon joskus muinoin joten minulla oli hämärä muistikuva tärkeimmistä juonenkäänteistä. Elokuvaa katsoessa sitä kuitenkin alitajuntaisesti vertasi Zodiaciin. Elokuvan lopuksi kaikki oli revitty auki, eikä jäljelle oikein jäänyt mitään, paitsi pientä pohdintaa päähenkilön lopullisesta valinnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *