Siirry suoraan sisältöön

Miksi pakkoruotsia opiskellaan?

Soininvaara kohahdutti tänään somessa seuraavalla twiitillä:

Tämä liittyy uutiseen missä RKP yritti saada Vaasan keskussairaalaan ympärivuorokautisen päivystyksen Seinäjoen sijaan. Yleä lainatakseni:

”Eripuraa on aiheuttanut Vaasan seudun laajan päivystyksen siirtyminen Seinäjoelle. Tämä on herättänyt huolta ruotsinkielisten oikeudesta saada hoitoa omalla äidinkielellään.” Yle – Eduskunta päätti: päivystysuudistus ei palaa perustuslakivaliokuntaan

Osmo Soininvaaran kysymys osuu maaliin, miksi meillä on pakkoruotsi, ja vaatimus virkamiesruotsin suorittamisesta jos niillä ei pystytä turvaamaan ruotsinkielisiä palveluita edes Seinäjoen alueella, joka kuitenkin on ympäristössä jossa ruotsin puhuminen on yleistä? Vastaus on että vaatimus on menettänyt merkityksensä. Niin rekrytoijat, kielen opettajat kuin oppilaatkin kokevat pakkoruotsin turhana, eikä oikeaa kielen osaamista vaadita silloinkaan kun se olisi oikeastikin tarpeen koska ala-arvoinen ”virkamiesruotsi” keisarin olemattomine vaatteineen ylläpitää kaikkien näkemää valetta, että se muka takaisi että sen suorittanut oikeasti osaisi puhua ruotsia.

Omien kokemuksieni mukaan pakkoruotsi on täydellisen epäonnistunut tavoitteissaan. Itse olen opiskellut kielen pakollisena yläasteella, lukiossa ja ammattikorkeakoulussa, ja osaan puhua kieltä vain muutamin fraasein. Samaa tasoa oli 90% opiskelijatovereistani, täysin riittämättömiä taidoiltaan käyttämään kieltä realistisesti mihinkään. Kokeista pääsi läpi kun pänttäsi vähän taivutusmuotoja ja opetteli kurssiin kuuluvia joitain sanoja. Kaikki nämäkin ovat vain täydellisen unohtuneet, koska en ole koskaan kieltä tarvinut tai pystynytkään käyttämään missään muualla kuin pakkoruotsia opiskellessani.

Olisi jo aika vetää pakkoruotsin opiskelun tehokkuudesta johtopäätökset, ja laittaa kieli valinnaiseksi. Jos oppilaalla ei ole mitään motivaatiota sisältöä kohtaan, oppimistulokset jäävät takuuvarmasti olemattomiksi.

Piditkö kirjoituksesta?

Oliko kirjoitus hyvin tehty, ja oliko aihe mielestäsi mielenkiintoinen?

  

Tilaa ilmoitus uusista kirjoituksistani

Jos pidit kirjoituksesta, niin voit tilata alta ilmoituksen sähköpostiisi kun blogiini tulee uusi kirjoitus. Tietoa ei käytetä mihinkään muuhun, ja voit perua tilauksen koska tahansa.







Loading

Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Related Posts

Leikkaaminen ei ole tehostamista

Yksi ehkä tuhoisimpia poliittisen uuskielen ilmiöitä on trendi kutsua jatkuvaa julkisesta sektorista leikkaamista tehostamiseksi. Viittaan tähän jatkossa termillä valetehostaminen. Valetehostamista usein perustellaan ylisuurella turhalla hallinnolla, ajatuksena että leikkaamalla rahoitusta hallinnon… Lue lisää »Leikkaaminen ei ole tehostamista

Vaaleanpunainen elefantti

Eli miten vaikkapa oikeistoretoriikka ja ajatustavat leviävät median avustuksella. Olen hahmotellut tätä ilmiötä ja taktiikkaa viittamalla siihen nimellä ”Vaaleanpunainen elefantti”. Kansanedustaja sanoi: ”Vaaleanpunainen elefantti jyrää meidät!” Media kirjoitti: ”Kansanedustaja sanoi:… Lue lisää »Vaaleanpunainen elefantti

Onko media vallan vahtikoira, vai vallan megafoni?

Olen pitkään jo ollut tyytymätön median toimintaan, sillä se on mielestäni ollut oleellinen osa populismin nousua. Aiheesta on kuitenkin ollut vaikea saada otetta ja saada jäsennettyä ongelmia tarkalleen esimerkein. Luulen… Lue lisää »Onko media vallan vahtikoira, vai vallan megafoni?

Yhteiskunta ja vapaus

Yksi isoimmista poliittisista erimielisyyksistä liittyy yksilönvapauteen. Tulisiko suosia yksilön vapautta valita, vai saako vapauksia rajoittaa yhteisen hyvän nimissä ja millä kriteereillä? Esimerkiksi: Itse kallistun näissä kysymyksissä useimmiten yhteisen hyvän puolelle,… Lue lisää »Yhteiskunta ja vapaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *