Miksi pakkoruotsia opiskellaan?

Soininvaara kohahdutti tänään somessa seuraavalla twiitillä:

Tämä liittyy uutiseen missä RKP yritti saada Vaasan keskussairaalaan ympärivuorokautisen päivystyksen Seinäjoen sijaan. Yleä lainatakseni:

”Eripuraa on aiheuttanut Vaasan seudun laajan päivystyksen siirtyminen Seinäjoelle. Tämä on herättänyt huolta ruotsinkielisten oikeudesta saada hoitoa omalla äidinkielellään.” Yle – Eduskunta päätti: päivystysuudistus ei palaa perustuslakivaliokuntaan

Osmo Soininvaaran kysymys osuu maaliin, miksi meillä on pakkoruotsi, ja vaatimus virkamiesruotsin suorittamisesta jos niillä ei pystytä turvaamaan ruotsinkielisiä palveluita edes Seinäjoen alueella, joka kuitenkin on ympäristössä jossa ruotsin puhuminen on yleistä? Vastaus on että vaatimus on menettänyt merkityksensä. Niin rekrytoijat, kielen opettajat kuin oppilaatkin kokevat pakkoruotsin turhana, eikä oikeaa kielen osaamista vaadita silloinkaan kun se olisi oikeastikin tarpeen koska ala-arvoinen ”virkamiesruotsi” keisarin olemattomine vaatteineen ylläpitää kaikkien näkemää valetta, että se muka takaisi että sen suorittanut oikeasti osaisi puhua ruotsia.

Omien kokemuksieni mukaan pakkoruotsi on täydellisen epäonnistunut tavoitteissaan. Itse olen opiskellut kielen pakollisena yläasteella, lukiossa ja ammattikorkeakoulussa, ja osaan puhua kieltä vain muutamin fraasein. Samaa tasoa oli 90% opiskelijatovereistani, täysin riittämättömiä taidoiltaan käyttämään kieltä realistisesti mihinkään. Kokeista pääsi läpi kun pänttäsi vähän taivutusmuotoja ja opetteli kurssiin kuuluvia joitain sanoja. Kaikki nämäkin ovat vain täydellisen unohtuneet, koska en ole koskaan kieltä tarvinut tai pystynytkään käyttämään missään muualla kuin pakkoruotsia opiskellessani.

Olisi jo aika vetää pakkoruotsin opiskelun tehokkuudesta johtopäätökset, ja laittaa kieli valinnaiseksi. Jos oppilaalla ei ole mitään motivaatiota sisältöä kohtaan, oppimistulokset jäävät takuuvarmasti olemattomiksi.

Jaa kirjoitus Facebookissa
Jaa kirjoitus Twitterissä

Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Piditkö kirjoituksesta?

  

Lue myös nämä kirjoitukseni:

Keskustelu työvoimapulasta on absurdia

Minua ja näkemäni perusteella monia muitakin tuntuu vaivaavan julkisuudessa esitetty toistuva valittaminen työvoimapulasta. Kuvio menee yleensä näin: Artikkeleissa haastatellaan jotain yritystä, jolla on ns. työvoimapula. Pula on erityisesti ns. osaavasta… Lue lisää »Keskustelu työvoimapulasta on absurdia

Talousoikeisto ja talousrikollisuus

Suomen suhtautuminen talousrikollisiin ja talousrikollisuuteen hämmästyttää minua toistuvasti. Erityisesti ihmetyttää se, kuinka poliittiset toimijat kerta toisensa jälkeen voivat lehtien palstoilla ja puheissa olla talousrikollisuutta ja veroparatiiseja vastaan, mutta silti toistuvasti… Lue lisää »Talousoikeisto ja talousrikollisuus

Ammattiyhdistysliike ja eläinten vallankumous

Kaksitoista vihaista ääntä huusi ja karjui, ja ne olivat kaikki samanlaisia. Nyt ei ollut enää kysymystäkään, mitä sikojen naamalle oli tapahtunut. Ulkopuolella olevat eläimet katsoivat siasta ihmiseen ja ihmisestä sikaan… Lue lisää »Ammattiyhdistysliike ja eläinten vallankumous

RKP ja Kokoomus vastustivat talousrikollisuuden vastaisia toimia 2011 hallitusneuvotteluissa

Tommi Uschanovin mainiossa kirjoituksessa Minä ja Juhana Vartiainen oli mielenkiintoiseen kohta: Suomessa vuoden 2011 hallitusneuvottelut olivat muutenkin tuskallisen pitkät, mutta eräs niitä vaikeuttanut tekijä oli, että porvaripuolueet suhtautuivat niin vihamielisesti… Lue lisää »RKP ja Kokoomus vastustivat talousrikollisuuden vastaisia toimia 2011 hallitusneuvotteluissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *