Eläkepommi, tässä ja nyt

Viime viikkoina on paljon uutisoitu nykyisen työeläkejärjestelmän epäreiluudesta nuorille, ja ihan syystä. Fakta kun on että suurten ikäluokkien koko suhteessa meidän yhä pienempiin ikäluokkiin, sekä korkeat maksettavat työeläkkeiden määrät sysäävät nuorille massiivisen eläkemaksutaakan. Eläkkeitä maksetaan jo lähes 30 miljardia vuodessa, vertailun vuoksi Suomen Valtion budjetin on sellaiset 55 miljardia (tästä 4 miljardia on valtioneläkkeiden maksua).

Nuorten työntekijöiden eläkemaksujen suuruus hipoo jo lähes 30% lukuja suhteessa palkkaan. Eläkemaksujen osuus palkasta on noussut käytännössä koko työeläkejärjestelmän historian ajan, mikä on ymmärrettävää jos mietimme kuinka se on ylipäätään rakennettu. Kun nyt työssäkäyvät maksavat aina eläkkeellä olevien ”tienaamat” eläkkeet (suurpiirteissään näin, vaikka pieni osa myös rahastoidaan), nyt vasta on alkanut eläkkeelle siirtyä suurin joukoin ihmisiä jotka ovat tienanneet työeläkettä koko elämänsä ajalta. Täten eläkemaksut luonnollisesti nousevat paljon suhteessa heihin joiden maksuista ei käytännössä juurikaan työeläkkeitä tarvinut maksaa (suuret ikäluokat).

Miksi tämä on sitten nuorille epäreilua? Yksinkertaistettuna sanottuna siksi, että he ovat nettomaksajia tästä järjestelmästä, ja suuret ikäluokat ovat nettohyötyjiä. Jos diskontataan 3,5% korolla maksettavat eläkkeet suhteessa siihen mitä ikäluokka itse on maksanut, lopputulema että kaikki ennen 1953 syntyneet saavat enemmän eläkkeitä kuin ovat maksaneet eläkemaksuja, ja sen jälkeen syntyneet saavat vähemmän [lähde]. Diskonttaus on tehty tässä kuvaamaan rahan reaalisempaa arvoa, koska kuten kaikki tiedämme että rahan arvo ei ole vakio eri aikakausia vertaillessa.

Nuoret aikuiset elävät nyt pätkätöiden, työttömyyden ja syrjäytymisen aikakautta. Osaltaan koska työvoiman palkkaaminen on tällä hetkellä niin pirun kallista, ja se taas osin johtuu tästä ”räjähtäneestä eläkepommista”. Juuri tästä työelämästä syrjäytyneet ja pätkätöitä tekevät maksavat kovimman hinnan. Mutta toki mielettömän kokoiset eläkemaksut, työttömyys, syrjäytyminen ja siitä johtuvat muut välilliset ongelmat, kuten yhä kasvavat mielenterveysongelmat, ovat lopulta meidän kaikkien maksettavana. Toivottavasti kehitykselle löydetään jokin toinen suunta ennenkuin kansantaloutemme kyykkää oikeasti niin, ettei pienet kurssinmuutokset enää riitä sitä pelastamaan.

Lisää luettavaa aiheesta muualla

Yle: Eläkejärjestelmä on nuoria kohtaan epäreilu, arvostelee talousguru Sixten Korkman

Ilta-Sanomat: Luvut paljastavat isot erot – katso, miten suuren osan eläkkeestäsi maksat itse

Ilta-Sanomat: Tätä et näe tilinauhasta: Näin suuri osa palkastasi menee edeltäjiesi eläkkeisiin

Ilta-Sanomat: Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

Osmo Soininvaara: Eläkeläiset eivät ole eläkettään säästäneet

Demokraatti: Mikael Jungnerin synkkä varoitus: ”Siitä tulee todella julmaa”

Taloussanomat: Keskustelua eläkkeistä yritetään vaimentaa, vaikka paine kasvaa: ”Jo 1980-luvulla olisi ollut syytä nostaa eläkemaksuja”

Jaa kirjoitus Facebookissa Jaa kirjoitus Twitterissä
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Piditkö kirjoituksesta?

  

Lue myös nämä kirjoitukseni:

Pandoran lippaat

En tiedä mistä olen saanut päähäni pohdiskella pandoran lippaita, nimenomaan siinä merkityksessä että minkämoisia meitä ja meidän tulevaisuuttamme koskettavia asioita on, jotka ylitettyään kriittisen pisteen voisivat muodostaa tilanteen, josta ei… Lue lisää »Pandoran lippaat

Talousoikeisto ja talousrikollisuus

Suomen suhtautuminen talousrikollisiin ja talousrikollisuuteen hämmästyttää minua toistuvasti. Erityisesti ihmetyttää se, kuinka poliittiset toimijat kerta toisensa jälkeen voivat lehtien palstoilla ja puheissa olla talousrikollisuutta ja veroparatiiseja vastaan, mutta silti toistuvasti… Lue lisää »Talousoikeisto ja talousrikollisuus

RKP ja Kokoomus vastustivat talousrikollisuuden vastaisia toimia 2011 hallitusneuvotteluissa

Tommi Uschanovin mainiossa kirjoituksessa Minä ja Juhana Vartiainen oli mielenkiintoiseen kohta: Suomessa vuoden 2011 hallitusneuvottelut olivat muutenkin tuskallisen pitkät, mutta eräs niitä vaikeuttanut tekijä oli, että porvaripuolueet suhtautuivat niin vihamielisesti… Lue lisää »RKP ja Kokoomus vastustivat talousrikollisuuden vastaisia toimia 2011 hallitusneuvotteluissa

Ekonomismi

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopran mukaan kahdeksan euron kavennus lapsilisiin ei ollut hyvä ratkaisu, mutta leikkaus oli pakko tehdä. … – Vaihtoehtona on, että Suomi putoaisi AAA-luottoluokitusluokasta, jos emme näitä säästötoimia… Lue lisää »Ekonomismi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *