Siirry suoraan sisältöön

Intensiivinen elämä

https://feministienvuoro.wordpress.com/2016/03/29/imetyskeskustelusta-ja-feminismista/

Tutkimuskirjallisuudessa on puhuttu nykyvanhemmuudesta intensiivisenä vanhemmuutena. Se tarkoittaa, että vanhemmuus on jatkuvaa intensiivistä työtä, jossa vanhemman on tehtävä tietoisia valintoja ja selvitettävä itse valintojensa perustelut. Sen sijaan, että seuraisi kyseenalaistamatta asiantuntijoiden (esim. lääkärien) suosituksia, on itse jatkuvasti tutkittava ja pohdittava pienimpiäkin ratkaisuja.

Vanhemmuudesta minulla ei ole kokemusta, mutta tunnistin itseäni muuten tästä kuvauksesta. Jos luokittelee itsensä rationaaliseksi ihmiseksi, ja looginen ajattelu on ollut sinulle yksi itsesi määritteleviä asioita sinulle läpi elämäsi, menee sekin helposti yli. Esimerkiksi kun mieleen tulee että tarvitsisen vedenkeittimen töihin. Mutta minkälaisen vedenkeittimen? Minkä valmistajan vedenkeitin on paras? Entä olisiko muovinen vedenkeitin parempi, vai ehkä teräksinen tai jopa sellainen jossa on lasista seinät? Ja sitten, tarvitsenkohan sittenkään vedenkeitintä? Yhteiskeittiössä on jo vedenkeitin, kyllä sillä muutaman kupin päivässä keittää, vaikkakin portaissa on vaarana roiskuminen. Entä jos ostaisinkin teenkeittimen vedenkeittimen tilasta? Ja minkälainen teenkeitin olisikaan paras…

On se vaikeaa, ja ei enää millään tasolla järkevää, kyllä sen tajuaa itsekin.

Muutenkin tuntuu että elämme aivan uuden ajan murroksessa, ajan jossa saamme huomata ettei mitään yksittäistä totuutta enää ole. Toissaviikolla Hesarin mukaan viini oli hyväksi sydämelle, seuraavalla viikolla se onkin turmiollista. Voi on sinulle pahasta, vaihda rypsiöljyyn, ja kohta rypsiöljy se sinulle vasta pahasta onkin, vaihda takaisin voihin!

Tuntuu että hukumme nyt informaatiotulvaan, ja kaiken sen informaation arvottaminen on jätetty yksilön tehtäväksi. Ja vastauksena tähän on annettu, että yksilön täytyy kehittää medialukutaitoaan tämän seuraksena. Mitä se tarkoittaa? Seuraavia asioita:

  1. Tarkasta informaation lähteet
  2. Kyseenalaista saamasi informaatio
  3. Selvitä onko asiasta muita näkemyksiä, ja palaa ensimmäiseen kohtaan

Mitä tästä pitäisi ajatella? Minulle tulee päällimmäisenä yksi asia mieleen: Tuon prosessin toteuttaminen on ihan helvetin raskasta! Ja jos meitä hukutetaan ristiriitaiseen informaatioon jatkuvalla syötöllä telkkarissa, lehdissä, radiossa ja ennenkaikkea internetissä, voiko sen seurauksena olla muuta kuin intensiivinen ihminen, joka analysoi ja kyseenalaistaa kaiken verille asti? Toki voi luovuttaa, jättää kyseenalaistaminen, ja siirtyä johonkin turvalliseen kuplaan johon ei mahdu montaa totuutta (esim. Jehovaksi tai vaikka 9-11 salaliittoteoreetikoksi).

Näyttäisi että viimeinen vuosisata on enemmän tai vähemmän ollut läntisen ihmisen siirtymistä yhteisöllisestä ihmisestä yksilölliseen ihmiseen. Kun olemme poistaneet yhä enemmän siteitä ja rippuvuuksia yhteisöistämme joissa olemme perinteisesti olleet (suku, perhe, kirkko, asuinseutu ja jopa työskentelykin on yhä enemmän täysin itsenäistä, ehkä jopa etätyötä), näyttäisi nyt olevan vuorossa informaation ja mielipiteiden itsenäisyyden aika. Siinä missä ennen kymmenen uutisissa pohjustetusta yleisestä mielipiteestä poikkeaminen oli paheksuttavaa ja erikoista, nyt ei mitään yleistä mielipidettä enää vain ole.

Ota matkapuhelin käteen, surffaa loputtomassa informaation sontaverkossa, ja muodosta oma valistunut ja medialukutaitoinen näkemyksesi sinua ympäröivästä maailmasta! Sinulla tulee nyt olla valistunut ja perusteltava mielipide ilmastonmuutoksen syistä, ja sen ratkaisumalleista. Lisäksi sinun täytyy tehdä valveutunut valinta paistatko GMO-vapaan gluteenittoman vegaanikanan sisäfileen oliiviöljyssä vai rypsiöljyssä, ja herraluoja tulee sinun olla hyvin valveutunut että montako hiilaria siinä ateriassa nyt onkaan. Ja onhan nauttimasi tee varmasti reilun kaupan teetä valkaisemattomissa teepusseissa? Mitä se kertoisikaan minusta yksilönä jos valitsenkin juoda riistokapitalistiteetä, ja vielä valkaistussa luonnon tuhoavassa teepussissa!

Kohta olemme kaikki hipstereitä, ja oikeat hipsterit imevät entisen junttikulttuurin itseensä. Ehkä juuri sitä tarvitsen itsekin, olla miettimättä yhdys sanojen oikein kirjoitusta, poistaa Reddit älypuhelimestani, ostaa laatikko pirkka keski olutta, laittaa päähän hankkija lippis, ostaa subbari kaiutin ja viettää asentamisen ja ysärimusiikin täyttämä asennusviikonloppu Nissanini kanssa.

Kyllä, tuo kuulostaa täysin rationaaliselta tavalta toimia, heti kun tämä nykyinen raittiuskauteni on ohitse. Voisinkin alkaa jo vertailemaan mikä subwoofer olisi järkevin ostos…

Jaa kirjoitus Facebookissa
Jaa kirjoitus Twitterissä

Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Piditkö kirjoituksesta?

  

Related Posts

Äänestäjän surutyö, tapaus kaivoslaki

Lauri Uusitalon twiitti tiivisti eräitä tunteita joita olen itse kokenut viimeviikkoina, kun olen surenut kaivoslain heikkoa uudistusta: Sanna Marinin vasemmistohallitus alkaa olemaan loppusuoralla. Hallitus on saanut aikaa paljon hyviä asioita,… Lue lisää »Äänestäjän surutyö, tapaus kaivoslaki

Eettistä kosmetiikkaa

Olen nykyisin osa-aikainen yrittäjä, eilen avattu verkkokauppamme myy eläinkokeetonta korealaista kosmetiikkaa osoitteessa areum.fi. Myymme laadukasta Etelä-Koreassa valmistettua kosmetiikkaa, mutta myös muita kauneudenhoitotuotteita. Olen ollut blogissani aika kulutuskriittinen ja eettisyyden puolestapuhuja,… Lue lisää »Eettistä kosmetiikkaa

Riisitunturin vaellusreitti

Kävimme vastavihityn vaimoni kanssa viime viikolla Posiolla kiertämässä lyhyen vaellusreitin, Riisitunturin rääpäsyn (4,3km). Reitin alkupisteeseen pääsi helposti autolla, parkkipaikkoja oli kiitettävästi. Ylipäätään jäi todella posiitivinen fiilis, ja ajatus että meidän… Lue lisää »Riisitunturin vaellusreitti

Uneni maailmanloppu

Viime yönä näin unta, joka ainakin näin heräämisen jälkeen tuntui merkitykselliseltä. Unessa täällä Hirvasvaaran pellonlaidassa olevassa ladossa syntyi serkulleni Mikolle tyttölapsi. Sikäli toki erikoisesti, että äidistä minulla ei ole tietoakaan,… Lue lisää »Uneni maailmanloppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *