Siirry suoraan sisältöön

Nokia 2720 arvostelu

Ostin Nokia 2720 Flip ”tyhmäpuhelimen”, sillä halusin vähentää matkapuhelimen käyttöäni, mutta tavalla että voin edelleen käyttää Whatsappia. Nokia 2720 oli paperilla tähän juuri täydellinen: Halpa ja pienikokoinen, mutta kuitenkin tukee tärkeimpiä ominaisuuksia kuten Whatsappia ja esim. sähköpostien lukemista ja kirjoittamista.

Nokia 2720 on suhteellisen pienikokoinen.

Tavoitteena oli siis käyttää puhelinta vähemmän, ja vain tärkeiden asioiden hoitoon, ja luopua esim. Redditin tai uutisivustojen selailemisesta puhelimella kokonaan. Enemmän syitä ja perusteluja tähän löytyy kirjoituksestani Addiktion algoritmi.

Olen käyttänyt puhelinta nyt n. viikon. Tässä alustavia arvioita.

Puhelimen käyttö

Puhelimen käyttöliittymä muistuttaa erittäin paljon vanhoja Nokian Symbian puhelimia, valikko ja toimintalogiikka tuntuu lähes suoralta kopiolta Symbian S40-puhelimista. Käyttöönotto on siis nopeaa ja helppoa, kun käyttöliittymä on lähes kauttaaltaan tuttu.

KaiOS käyttöliittymä on kuten vanhassa Symbianissa. Numeronäppäimet ovat isokokoiset.

Puhelimen numeronäppäimistö on isokokoinen, ja täten helppokäyttöinen suurisormisenkin käyttää. Navigointinapit ovat pienemmät, varsinkin nelisuunta-napit joilla navigoidaan valikoissa, ja täten niitä pitää käyttää pääasiassa kynnellä. Näissä valitettavasti tulee sitten jonkin verran hutilyöntejä.

Ainut isompi ongelma on käyttöjärjestelmän bugit, eritoten bugi joka kadottaa syöttökielen, jonka seurauksena esim. Whatsappia käyttäessä en yhtäkkiä voikaan enää syöttää ääkkösiä. Tämän voi korjata käymällä asetuksissa vaihtamassa kieleksi vaikka Englannin ja poistamalla sen. Tämän jälkeen se tunnistaa jälleen valitun Suomen syöttökieleksi jälleen oikein. Ongelma kuitenkin palaa aina takaisin. Ehkä seuraavalla käyttökerralla, ehkä seuraavana päivänä. Ongelma on siis erittäin rasittava.

Lisäksi puhelin on useamman kerran käynnistänyt itsensä uudestaan ilman mitään näkyvää järkevää syytä.

Kaikenkaikkiaan käyttöliittymä on tyydyttävä. Se on riittävän hyvä että perusasiat hoituvat pääasiassa ongelmitta. Se ei ole hyvä, mutta toisaalta se ajaa agendaani että puhelinta tekisi mieli käyttää vain tähdellisiin asioihin. Ongelma kuitenkin on bugisuus, joka tekee käytöstä ajoittain hyvin tuskaista.

Akkukesto

Tottapuhuen odotin vähän enemmän akkukestoa, nykyisellä käytölläni akku kestää ehkä 2-3 päivää, käyttöä on ehkä tunti päivässä. En vielä osaa sanoa kauanko akku kestäisi, jos puhelinta ei käyttäisi juurikaan. Akku latautuu myös aika hitaasti.

Akku on irroitettava ja oletan että sen vaihtaminen on tarvittaessa halpaa.

Sovellukset

Olen käyttänyt pääasiassa vain Whatsappia, sähköpostia, puhelinta sekä SMS-toimintoa. Sovellukset ovat toimineet hyvin ja luontevasti. Whatsapissa on puute, että en voi lähettää hymiöitä, mutta näen ne kyllä jos joku toinen niitä käyttää. Ryhmäkeskustelut toimivat, kuvat näkyvät ja niitä voi lähettää, ääniviestejä voi lähettää ja videot toistuvat puhelimella ongelmitta ja latautuvat ihan järkevässä ajassa 4G-yhteydellä.

Puhelimen mukana tulee myös Facebook, Youtube ja Twitter -sovellukset, mutta en niitä ole edes kokeillut, enkä toivottavasti koskaan kokeilekaan. Ostin tämän puhelimen päästäkseni juuri tämänkaltaisista koukutus-sovelluksista eroon. Google Maps on ehkä hyödyllinen, mutta vielä sille ei ole ollut tarvetta.

Vanhan puhelimen kontaktit sain siirrettyä viemällä ne ensin VCF-muodossa muistikortille, josta 2720 luki ne ongelmitta. Whatsapin viestejä ei tietääkseni voi siirtää vanhasta laitteesta.

Sähköpostit, puhelut ja SMS:t toimivat ongelmitta ja kuten niiden voikin olettaa toimivan. Puhelun äänenlaatu on hyvä.

Selaimen käyttö vaatii kärsivällisyyttä

Selaimen käyttö on aika hidasta ja tuskaista. Se toimii, ja sitä voi käyttää, mutta kovin houkuttelevaa se ei ole. Tämä ei haittaa minua pätkääkään, koska alkuperäinen ongelma olikin että netin selaaminen oli liian helppoa ja houkuttelevaa edellisellä älykännykällä.

Yhteenveto

Puhelin sopii käteen hyvin, ja se tuntuu olevan laadukkaasti valmistetulta, ihan kuten vanhat Nokiatkin. Toki se on täyttä muovia, mutta se ei minua haittaa. Puhelin on kevyt, ja odotusarvoni on että se kestää pudotuksia yms. kolhuja hyvin.

Muuten olen täysin tyytyväinen ostokseeni, mutta softan bugisuus risoo. On raivostuttavaa kun alan kirjoittamaan Whatsapp-viestiä, mutta ääkköset eivät toimikaan, ja joudun taas käymään asetuksissa säätämässä. Toistaiseksi kuitenkin olen pystynyt elämään tämän asian kanssa. Toivon kuitenkin kovasti että asia korjataan tulevissa päivityksissä.

Mutta kaikenkaikkiaan, jos vakavasti haluaa detox-hoitoa, tai luopua älykännykän jokapäiväisestä käyttämisestä, mutta Whatsappin käyttömahdollisuus on silti ehdoton vaatimus, voin suositella tätä puhelinta sillä en tiedä onko parempiakaan ko. käyttötarkoitukseen saatavilla.

Jos taas ei tarvitse Whatsapp/Facebook/Google Maps-tukea, parempiakin vaihtoehtoja on, melkein mikä tahansa vanha Symbian puhelin toimii paremmin kuin tämä puhelin puheluihin ja tekstiviestien käyttämiseen.

Jokatapauksessa, olen tyytyväinen että hankin tämän puhelimen. Kaikenmaailman tyhjänpäiväinen Redditin/HS.fi:n selaaminen on tippunut murto-osiin siitä kun käytin älykännykkää päivittäisenä puhelimenani. Älypuhelin löytyy tosin vielä olohuoneen pöydältä, lähinnä Chromecast-kaukosäätimenä.

Arvosanana omaan tarpeeseen arvioisin Nokia 2720:n ehkä kolme kaksi tähteä viidestä, sillä tämä täyttää tavoitteeni puhelimen käytön vähentämisessä, mutta bugit sekä hieman turhan pienet näppäimet vähentävät auttamatta arviota. Vastaavasti jonkun toiseen tarpeeseen puhelin on epäilemättä yksi tähti viidestä (jos tavoitteena on käyttää somea samaan tahtiin kuin oikealla älypuhelimella).

Artikkelia on muokattu 29.02.2020, laskettu arvosana kahteen tähteen viidestä. Ohjelmiston bugisuus ja huono käyttöliittymä sai minut lopulta luopumaan puhelimen käytöstä.

Loppuun sanat Yuval Hararilta tekniikasta, eritoten älypuhelimista:

Tekniikka ei ole paha asia. Jos tiedät, mitä haluat elämältä, tekniikka voi auttaa sinua saavuttamaan sen. Mutta jos et tiedä, mitä haluat, tekniikan on hyvin helppo muotoilla tavoitteet puolestasi ja ottaa elämäsi haltuunsa. Etenkin kun tekniikka kehittyy ymmärtämään paremmin ihmisiä, saata yhä useammin huomata palvelevasi sitä sen sijaan, että se palvelisi sinua. Oletko nähnyt zombieita, joita vaeltaa kaduilla nenä kiinni älypuhelimessa? Uskotko heidän hallitsevan tekniikkaa – vai hallitseeko tekniikka heitä?

Yuval Noah Harari – 21 oppituntia maailman tilasta

Jaa kirjoitus Facebookissa Jaa kirjoitus Twitterissä
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Piditkö kirjoituksesta?

  

Lue myös nämä kirjoitukseni:

Kirja-arvio: Mikä vasemmistoa vaivaa?

Tommi Uschanovin kirja Mikä vasemmistoa vaivaa? on lyhyt analyysi niistä asioista, jotka vasemmistolaisena itseään pitävän Uschanovin mielestä ovat Suomen vasemmiston menestymisen esteenä. Kirjan alkuasetelma on mielenkiintoinen: Mielipidekyselyissä suomalaiset kannattavat asioita… Lue lisää »Kirja-arvio: Mikä vasemmistoa vaivaa?

Lenovo Yoga Slim 7 arvostelu

Olen käyttänyt kyseistä kannettavaa tietokonetta nyt kohta kolme viikkoa. Olen erittäin tyytyväinen ostokseeni, vaikka tuote oli kallis (800€ tarjouksesta), on laite kaikinpuolin erinomainen, ja eritoten hyvä näyttö tekee laitteen käyttämisestä… Lue lisää »Lenovo Yoga Slim 7 arvostelu

Acer CB314 Chromebook arvostelu

Käytin tuotetta n. kaksi viikkoa, kunnes palautin sen takaisin kauppaan. Olin tuotteeseen erittäin tyytyväinen muuten, mutta näyttö oli mielestäni katselukulmien osalta niin ala-arvoinen, että päätin palauttaa tuotteen. Tuotteen tiedot Kyseessä… Lue lisää »Acer CB314 Chromebook arvostelu

Pika-arvostelu: Sykevyö Wahoo Tickr

Ostin noin kuukausi sitten sykevyön Wahoo Tickr hintaan 49,90€. Aluksi mietin ranteesta mittaavaa aktiivisuusranneketta/kelloa, joka lukisi sykkeen suoraan ranteesta, mutta lukemani mukaan halvemmat laitteet eivät ole sykkeen lukemisen suhteen kovinkaan… Lue lisää »Pika-arvostelu: Sykevyö Wahoo Tickr

Arvostelun yhteenveto
Päiväys
Arvio
21star1stargraygraygray
Malli
Nokia 2720 Flip
Hinta
EUR 99

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *