Siirry suoraan sisältöön

Sisällissodan haamu ohjaa Suomen politiikkaa

Eilen Vasemmistoliitto esitteli ajatusta varallisuudenveron palauttamisesta nimellä miljonäärivero:

Kuvassa Li Andressonin twiitit, linkkinä alla
Li Andressonin ketju twitterissä

Kuulostaa mielestäni täysin kohtuulliselta. Perittäisiin 0,5% vain yli miljoonan euron varallisuudesta (pl. oma asunto), jolla rahoitettaisiin vihreää siirtymää. Eli toisinsanoen helpotettaisiin pienituloisimpien siirtymää kohti fossiilivapaata yhteiskuntaa, jotta he eivät joutuisi kohtuuttomaan asemaan muutosvaiheessa. Muutosvaiheessahan me nyt jo olemme, kun vuosittaiset inflaatioluvut ovat olleet 6-8% tienoilla, ja ensi talvesta ei varmasti tule yhtään sen helpompaa.

Ei ole lainkaan yllättävää että esitys otettiin oikeistopoliitiikkojen toimesta vastaan erittäin järkyttyneinä. Jopa siinä mittakaavassa, että reaktiota on vaikea järjellä edes käsittää. Tässä muutama:

Tere Sammallahden twiitti
Mikael Jungnerin twiitti

Jos kahden miljoonan omaisuuden omistava (pl. oma asunto) henkilö joutuisi siis maksamaan varallisuusveroa vuosittain 5 000€, olisi se ihmisyydelle vierasta kylmäävää sosialistista kurjistamispolitiikkaa. Ja suomalaiset verotettaisiin tällä varattomiksi, ja Suomen tulisi omistamaan ulkomaalaiset varakkaat ja olisimme Venezuelan tiukalla polulla. Eikä vastaanotto suomalaisessa mediassakaan ole ollut juuri montaa astetta tätä lämpimämpi.

En nyt ala käymään tarkemmin lävitse mainitun varallisuusveron yksityiskohtia. Keskityn vain tähän vastaanottoon. Mistä vahvat reaktiot esitykseen johtuvat?

Suomen sisällissodan haamu

Suomessa on pelätty punaisten valtaannousua ja kostoa aina sisällissodan loppumisesta saakka. Tuo pelko on esimerkiksi sementoinut omistusoikeuden vahvana Suomen perustuslakiin, sillä sodan jälkeen pelkona oli aina punaisten nousu valtaan, ja omaisuuden sosialisoiminen. Omistusoikeutta on tulkittu ja sementoitu lakiin niin vahvasti, että Suomi oli 2015 Forbesin vertailussa maailman paras maa omistaa.

Ja tuo pelko että punaiset nousevat valtaan, ja alkavat sosialisoimaan hyvätuloisten omaisuutta on siirtynyt äidinmaidossa ja kulttuurissa aina tähän päivään saakka. Yllä mainitut twiitit eivät viittaa kyseessä olevaan 0,5% varallisuusveroon, vaan nimenomaan pelkoon rikkaiden yleisemmästä varallisuuden takavarikoinnista, jota mainittu ehdotus nyt heille edustaa. Tämä selittää kyseisen poliittisen retoriikan järjettömyyden ja reaktion suhteetomuuden, sen logiikka ja järki avautuu vain tulkitsemalla sitä historian kautta.

On kyllä mielenkiintoista huomata miten vanhojen ajatuksien vankeja me olemmekaan, ja miten iso- ja jopa esi-isien pelot, kaunat ja erimielisyydet edelleet ohjaavat päätöksiämme, ja jopa koko kansakuntamme politiikkaa. Ehkä tarvitsimme jotain kollektiivista terapiaa jotta pääsisimme pikkuhiljaa yli sisällisotamme kaiuista.

Tämä analyysi on vahvasti Tommi Uschanovin ajatteluun perustuva, muistaakseni sitä esiteltiin ainakin hänen kirjoituksessaan Minä ja Juhana Vartiainen.

Jaa kirjoitus Facebookissa Jaa kirjoitus Twitterissä
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Piditkö kirjoituksesta?

  

Lue myös nämä kirjoitukseni:

Kuinka Suomeen saatiin 8 tunnin työpäivä

Kahdeksan tunnin työpäivä on hyvä esimerkki siitä miten hyvinvointivaltiomme on rakennettu. Se on rakennettu kansalaisten järjestäytymisen seurauksena, myönnytys kerrallaan, radikaalien työläisten ja kommunistien kapinan pelossa.

Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

90-luvusta lähtien yhteiskunnallista keskustelua on voittopuolisesti dominoinut yksi asia: Mitkä ovat muutoksen/hankkeen/lakimuutoksen taloudelliset vaikutukset. Vaikkapa kaivoshankkeissa työllisyysvaikutukset, ja siis niiden tulot ihmisille ja alueelle, ovat keskiössä, sekä tietenkin tulot valtiolle.… Lue lisää »Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

Maailman tila isossa kuvassa

”Kriisi perustuukin juuri siihen, että vanha on kuolemassa, mutta uusi ei voi syntyä: tänä välikautena syntyy mitä vaihtelevimpia sairaalloisia ilmiöitä” Filosofi Antonio Gramsci, 1930 Lainauksen ranskalainen käännös ”nyt on hirviöiden… Lue lisää »Maailman tila isossa kuvassa

Suomen talouden iso ongelma on ikärakenne

Twitterissä on ihmetelty moneen otteeseen, että muissakin pohjoismaissa on kireä verotus, mutta vain Suomi näyttää jatkavat velkaantumista ja talouskasvu sakkaa. Ja että miksi julkinen sektorimme nielee jatkuvasti enemmän rahaa. Mielestäni… Lue lisää »Suomen talouden iso ongelma on ikärakenne

2 kommenttia artikkeliin “Sisällissodan haamu ohjaa Suomen politiikkaa”

  1. Lisäisin tähän sellaisen huomautuksen, että eräät maailman rikkaimmista ihmisistä kannattavat myös sitä, että kaikkein rikkaimpien ihmisten verotusta lisätään. Tähän joukkoon miljardöörejä, jotka kannattavat rikkaiden verotuksen kiristämistä, kuuluvat esim. sellaiset kapitalismin jättiläiset kuten Ray Dalio, Warren Buffet ja Bill Gates. Ja tämä on täysin loogista ajattelua. Jos valtio tarvitsee lisätuloja ja veroja on pakko nostaa, niin verojen korotukset aiheuttavat vähiten vahinkoa, kun ne kohdistetaan kaikkein rikkaimpiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *