Kokoomuksen vaalistrategia on velkapopulismi

Suomi-Twitter täyttyy tällä hetkellä velkapopulismista. Sen keskeinen sanoma että nykyinen Marinin hallitus on ottanut vastuuttomasti velkaa, ja vastaus on talousoikeistopuolueet (lähinnä Kokoomus). Kokoomus esitti tällä viikolla A-studiossa että julkisissa menoissa on miljarditolkulla leikattavaa monista pienistä puroista, mutta osasi nimetä lähetyksessä vain kaksi marginaalista leikkaamiskohdetta joiden kokoluokka on joitain miljoonia: Kosteikkoviljely ja Eduskunnan poliittiset avustajat.

Kokoomuksen varjovaalibudjetti kuitenkin paljastaa ne isoimmat leikkauskohteet, eli leikkaukset sosiaaliturvaan, kuten asumistukeen, työttömyystukeen, ansiosidonnaiseen, terveydenhuoltoon ja eläkkeisiin, ja siltikin budjetti olisi miljarditasoa alijäämäinen. Tätä tietenkään Orpo ei halunnut A-studiossa sanoa, sillä kiky ei suurelle osalle kansaa ollut kovinkaan mieluista myrkkyä, eritoten nyt kun energiaköyhyys on akuutti ongelma joka ajaa useita heikommassa asemia jo nykyisellä tukien tasolla erittäin kovaan ahdinkoon, joten lisää Sipilän hallituksen kaltaisien toimien lupaamista haittaisi Kokoomuksen vaalimenestystä.

Kokoomuksen strategia on kuitenkin selkeä, väite on että Kokoomus osaisi leikata miljardimäärän menoja tavalla että niistä ei kokonaisuus, ihmisten toimeentulo tai pitkän aikavälin hyvinvointi kärsisi. Tarinan mukaan Kokoomus leikkaisi ja tehostaisi hallintoa, tasapainottaisi valtion talouden, laskisi veroja ja kaikki olisi hyvin. Peruspalvelut turvattaisiin ja hyvinvointivaltio pelastettaisiin. Tätä viestiä toistetaan nyt tuhansilla suilla esim. Twitterissä, tähän tyyliin:

Höpöjä puhut. Oikeisto ottaisi julkisesta sektorista turhan pois mikä ei kuulu ydintoimintoihin (terveys, turvallisuus, koulutus), madaltaisi hallintoa ja automatisoisi prosesseja. 10-20 miljardin leikkauksilla saataisiin alijäämä pois, paremmat palkat tekijöille ja veroale.

Kuulostaa toki hyvältä jos näin asia olisi, mutta onko tämä realistista? Kuitenkin ensimmäinen kysymykseni on, miksei Kokoomus ole jo tehnyt näitä toimia?

Olemme Kokoomuksen muovaamassa Suomessa

Viimeisestä 35 vuodesta Kokoomus on ollut joko hallituksen pääministerinä tai valtionvarainministerinä 28 vuotta:

1987-1991: Pääministeri (Holkeri)
1991-2003: Valtiovarainministeri (Viinanen, Niinistö)
2007-2011: Valtiovarainministeri (Katainen)
2011-2015: Pääministeri (Katainen, Stubb)
2015-2019: Valtiovarainministeri (Stubb)

Jos jollakulla on ollut päätösvaltaa siihen, mihin julkiset varat Suomessa menevät, onko valtiontalous tasapainossa ja paljonko Suomessa otetaan velkaa, ei ole epäilystäkään että se puolue on nimenomaan Kokoomus. Täten, jos Suomen budjetissa on olemassa 10-20 miljardia leikattavaa joka ei kohdistu ydintoimintoihin (esim. terveys, turvallisuus, koulutus), miksei niitä ole jo leikattu noina 28 vuotena kun Kokoomus on ollut Suomen rahakirstua vartioimassa?

Toinen kysymykseni on, jos on noin paljon leikattavaa ”turhasta”, miksi viimeisin talousoikestohallituksemme Sipilä + Stubb + Soini leikkasi 690 miljoonaa nimenomaan koulutuksesta vaikka nimenomaan ennen vaaleja lupasi olla leikkaamatta?

Miksei koulutuksen sijaan Kokoomus leikannut näistä mielestään turhista menokohteista, joista se nyt oppositiossa jaksaa epämääräisesti huudella, mutta ei halua julkisesti nimetä kuin aivan mitättömiä menoeriä?

Vastaus on aika selkeä, Kokoomuksella ei ole tiedossa miljardiluokan leikkauskohteita jotka eivät vaarantaisi peruspalveluiden järjestämistä ja/tai köyhimmissä olevien toimeentuloa. Tuollaista narratiivia se haluaa ylläpitää, mutta se ei kestä älyllistä tarkastelua.

Toivon todella että äänestäjät näkevät tämän populismin lävitse, ja ymmärtävät todella mihin he ovat antamassa äänensä kun äänestävät Kokoomusta. Se on ääni lisävelalle veroalen rahoittamiseksi, ja ääni heikommassa asemassa olevilta leikkaamiseksi.

Piditkö kirjoituksesta?

Oliko kirjoitus hyvin tehty, ja oliko aihe mielestäsi mielenkiintoinen?

  

Jätä kommentti