Siirry suoraan sisältöön

Kannattaako sunnuntaityön tuplapalkasta säätää laissa?

Tällä hetkellä yhteiskunta on päättänyt että sunnuntaityöstä maksetaan palkkaan +100% sunnuntailisää. Mielestäni tämä on hyvä asia, sillä asialla on paitsi yksilötason vaikutuksia myös yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Isoin argumenttini asian puolesta on se, että vapaa-aika on arvokkaampaa jos muillakin on samaan aikaa vapaa-aikaa. Tämä pätee viikonloppuihin sekä juhlapyhiin. Lauantai ja sunnuntai eivät ole vain päiviä toistensa joukossa, sillä vapaa-päivien arvo tosiaan nousee sen myötä että myös muulla perheellä/kavereilla on tällöin vapaata.

Meidän kaikkien kannalta on siis hyödyllistä että viikonlopuilla on korostettu erityisasema jolla yhteiskunta pyrkii yhtenäistämään työnteon aikoja viikonpäiville, ja keskittämään vapaa-aikaa viikonlopuille. Samasta syystä yleisesti säädetyt pyhäpäivät ovat hyvä konsepti: Joulun pyhäpäivien ajankohdasta ei päätetä työpaikkakohtaisesti eikä edes työehtosopimuksesta, vaan laissa.

On vaikea sopia kaveriporukan kesken pokeri-illasta jos kaikilla on vapaa-aikaa eri aikoihin. Tätä koordinaation ongelmaa on tällä hetkellä ratkaistu lainsäädännöllä, ja hyvä niin. Yhteinen koordinaatio sille koska teemme työtä ja koska vietämme vapaa-aikaa lisää meidän kaikkien hyvinvointia. Se on tärkeämpää kuin lisätä työnteon määrää.

Vasta-argumentti loogisesti on, että jätetään asia jätetään työnantajan ja työntekijän väliseksi kysymykseksi, jolloin työntekijä voi itse hinnoitella työn itselleen ja omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Tämä on mielestäni kuitenkin naiivi näkemys, tyypillinen sunnuntaityötä tekevä osa-aikatyötä tekevä mahdollisesti nollatyösopimuksellinen työntekijä ei ole tasaveroisessa neuvotteluasemassa yrityksen kanssa.

Ja lisäksi yksilön on hyvin vaikea neuvottelutilanteessa selvittää perusteellisesti esim. hänen kaikkien ystäviensä ja perheensä tuleva ajankäyttö.

On siis järkevintä turvata viikonlopputyön erityisasema lainsäädännöllä.

Asia voisi olla eri jos tyypillinen työntekijän neuvotteluasema olisi radikaalisti nykyistä parempi. Jos tälläinen kehitys tapahtuu, olen valmis harkitsemaan kantaani uudestaan.

Mielestäni on siis täydellisen perusteltua pitää sunnuntain +100% korotus lainsäädännössä.

Jaa kirjoitus Facebookissa Jaa kirjoitus Twitterissä
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Piditkö kirjoituksesta?

  

Lue myös nämä kirjoitukseni:

Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

90-luvusta lähtien yhteiskunnallista keskustelua on voittopuolisesti dominoinut yksi asia: Mitkä ovat muutoksen/hankkeen/lakimuutoksen taloudelliset vaikutukset. Vaikkapa kaivoshankkeissa työllisyysvaikutukset, ja siis niiden tulot ihmisille ja alueelle, ovat keskiössä, sekä tietenkin tulot valtiolle.… Lue lisää »Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

Maailman tila isossa kuvassa

”Kriisi perustuukin juuri siihen, että vanha on kuolemassa, mutta uusi ei voi syntyä: tänä välikautena syntyy mitä vaihtelevimpia sairaalloisia ilmiöitä” Filosofi Antonio Gramsci, 1930 Lainauksen ranskalainen käännös ”nyt on hirviöiden… Lue lisää »Maailman tila isossa kuvassa

Miksi konservatismi ja autoritarismi yleistyy

Tällä hetkellä moni tuskailee sitä, miten ensin Kokoomus ja nyt RKP on ns. pettämässä liberaaliäänestäjänsä heidän rakentaessa hallitusta Perussuomalaisten kanssa ja heidän vaatimuksiinsa myöntyen. Tälle on kuitenkin ihan loogisia syitä.… Lue lisää »Miksi konservatismi ja autoritarismi yleistyy

Uusi työkalu Suomen hallituksien visualisointiin

Tein tekoälyn avustuksella työkalun jonka avulla voi visualisoida graafein/kaavioin/diagrammein Suomen hallituksia ja ministereitä alkaen vuodesta 1987. Työkalu löytyy täältä: Suomen hallituspuolueet visualisoituna Jaa kirjoitus Facebookissa Jaa kirjoitus Twitterissä Piditkö kirjoituksesta?… Lue lisää »Uusi työkalu Suomen hallituksien visualisointiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *