Siirry suoraan sisältöön

Kannattaako sunnuntaityön tuplapalkasta säätää laissa?

Tällä hetkellä yhteiskunta on päättänyt että sunnuntaityöstä maksetaan palkkaan +100% sunnuntailisää. Mielestäni tämä on hyvä asia, sillä asialla on paitsi yksilötason vaikutuksia myös yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Isoin argumenttini asian puolesta on se, että vapaa-aika on arvokkaampaa jos muillakin on samaan aikaa vapaa-aikaa. Tämä pätee viikonloppuihin sekä juhlapyhiin. Lauantai ja sunnuntai eivät ole vain päiviä toistensa joukossa, sillä vapaa-päivien arvo tosiaan nousee sen myötä että myös muulla perheellä/kavereilla on tällöin vapaata.

Meidän kaikkien kannalta on siis hyödyllistä että viikonlopuilla on korostettu erityisasema jolla yhteiskunta pyrkii yhtenäistämään työnteon aikoja viikonpäiville, ja keskittämään vapaa-aikaa viikonlopuille. Samasta syystä yleisesti säädetyt pyhäpäivät ovat hyvä konsepti: Joulun pyhäpäivien ajankohdasta ei päätetä työpaikkakohtaisesti eikä edes työehtosopimuksesta, vaan laissa.

On vaikea sopia kaveriporukan kesken pokeri-illasta jos kaikilla on vapaa-aikaa eri aikoihin. Tätä koordinaation ongelmaa on tällä hetkellä ratkaistu lainsäädännöllä, ja hyvä niin. Yhteinen koordinaatio sille koska teemme työtä ja koska vietämme vapaa-aikaa lisää meidän kaikkien hyvinvointia. Se on tärkeämpää kuin lisätä työnteon määrää.

Vasta-argumentti loogisesti on, että jätetään asia jätetään työnantajan ja työntekijän väliseksi kysymykseksi, jolloin työntekijä voi itse hinnoitella työn itselleen ja omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Tämä on mielestäni kuitenkin naiivi näkemys, tyypillinen sunnuntaityötä tekevä osa-aikatyötä tekevä mahdollisesti nollatyösopimuksellinen työntekijä ei ole tasaveroisessa neuvotteluasemassa yrityksen kanssa.

Ja lisäksi yksilön on hyvin vaikea neuvottelutilanteessa selvittää perusteellisesti esim. hänen kaikkien ystäviensä ja perheensä tuleva ajankäyttö.

On siis järkevintä turvata viikonlopputyön erityisasema lainsäädännöllä.

Asia voisi olla eri jos tyypillinen työntekijän neuvotteluasema olisi radikaalisti nykyistä parempi. Jos tälläinen kehitys tapahtuu, olen valmis harkitsemaan kantaani uudestaan.

Mielestäni on siis täydellisen perusteltua pitää sunnuntain +100% korotus lainsäädännössä.

Piditkö kirjoituksesta?

Oliko kirjoitus hyvin tehty, ja oliko aihe mielestäsi mielenkiintoinen?

  

Tilaa ilmoitus uusista kirjoituksistani

Jos pidit kirjoituksesta, niin voit tilata alta ilmoituksen sähköpostiisi kun blogiini tulee uusi kirjoitus. Tietoa ei käytetä mihinkään muuhun, ja voit perua tilauksen koska tahansa.

Loading
Kiitos kun luit! Jätä kommentti alta, arvostan :)

Related Posts

Vaaleanpunainen elefantti

Eli miten vaikkapa oikeistoretoriikka ja ajatustavat leviävät median avustuksella. Olen hahmotellut tätä ilmiötä ja taktiikkaa viittamalla siihen nimellä ”Vaaleanpunainen elefantti”. Kansanedustaja sanoi: ”Vaaleanpunainen elefantti jyrää meidät!”Media kirjoitti: ”Kansanedustaja sanoi: Vaaleanpunainen… Lue lisää »Vaaleanpunainen elefantti

Onko media vallan vahtikoira, vai vallan megafoni?

Olen pitkään jo ollut tyytymätön median toimintaan, sillä se on mielestäni ollut oleellinen osa populismin nousua. Aiheesta on kuitenkin ollut vaikea saada otetta ja saada jäsennettyä ongelmia tarkalleen esimerkein. Luulen… Lue lisää »Onko media vallan vahtikoira, vai vallan megafoni?

Yhteiskunta ja vapaus

Yksi isoimmista poliittisista erimielisyyksistä liittyy yksilönvapauteen. Tulisiko suosia yksilön vapautta valita, vai saako vapauksia rajoittaa yhteisen hyvän nimissä ja millä kriteereillä? Esimerkiksi: Itse kallistun näissä kysymyksissä useimmiten yhteisen hyvän puolelle,… Lue lisää »Yhteiskunta ja vapaus

Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

90-luvusta lähtien yhteiskunnallista keskustelua on voittopuolisesti dominoinut yksi asia: Mitkä ovat muutoksen/hankkeen/lakimuutoksen taloudelliset vaikutukset. Vaikkapa kaivoshankkeissa työllisyysvaikutukset, ja siis niiden tulot ihmisille ja alueelle, ovat keskiössä, sekä tietenkin tulot valtiolle.… Lue lisää »Talousajattelu on syrjäyttänyt systeemiajattelua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *